0769 765 521

contact@giftexperts.ro

Totul despre cadouri

Articol redactat de redacția Creative Art și verificat de giftexperts.ro.

SUMAR:

Oricând e o zi potrivită pentru a-i bucura pe cei dragi. Descoperă mai multe despre istoria din spatele verbului „a dărui” și modul în care poți face cele mai inspirate cadouri.

Darurile au apărut odată cu sentimentele de dragoste și afecțiune, susțin psihologii și sociologii. A dărui este considerat a fi una dintre cele mai vechi activități umane, fiind astăzi un obicei răspândit în întreaga lume.

Un cadou ne ajută să interacționăm și să transmitem atât un mesaj destinatarilor, cât și un mesaj despre noi. Deloc întâmplător, se vorbește despre arta de a dărui.

Oricât de complicat ar părea întregul proces, sunt câteva lucruri care odată cunoscute ne ajută să alegem întotdeauna darul potrivit pentru omul potrivit. Află care sunt acestea în cele ce urmează!

Despre cadouri

Cuvântul „cadou” ascunde o poveste interesantă. La origini, acest termen pare să fi fost sinonim cu norocul, susține Online Etymology Dictionary. Altfel spus, a dărui însemna a aduce cuiva noroc, literalmente.

Deși nu se știe cu exactitate care a fost primul cadou dăruit vreodată, cercetările arheologice vorbesc despre daruri de origine animală sau vegetală preluate direct din natură.

Odată cu dezvoltarea societății, lucrurile au început să se schimbe. Datele arată că cele mai populare cadouri în rândul bogaților sunt iahturile. În general, oamenii adoră să-și aducă-n dar unul altuia mici bucurii. Site-uri precum Amazon, de exemplu, au reușit să vândă chiar și câte 306 obiecte pe secundă, conform OrangeCarton. Firește, nici unul dintre produsele cumpărate n-a reușit să întreacă cel mai scump cadou din istorie făcut în 1849. Este vorba de un diamant de 186 de carate adus în dar Reginei Victoria de către ultimul maharajah al Imperiului Sikh, Duleep Singh. Conform Forbes, valoarea acestuia este estimată astăzi la 250 milioane de dolari.

N-ar trebui totuși să uităm că valoarea unui cadou e mai degrabă spirituală, decât materială.

Menirea sa este de a ne face mai fericiți, de a ne ridica moralul și a întări relațiile noastre cu cei din jur.

Curios, studii recente realizate de Universitatea din Chicago au scos la iveală că a dărui aduce mai multă fericire decât a primi, anunță Big Think.

Avem suficiente motive pentru a face cadouri și a genera zâmbete-n jur. Important este să nu uităm că există o etică a cadourilor după care ar trebui să ne ghidăm.

Cum alegi cadoul potrivit în funcție de eveniment

Sărbătorile religioase sau de familie, diverse evenimente sau o simplă vizită pot constitui motive pentru a cumpăra cadouri. Înainte de a începe căutările, e bine să ținem cont de câteva legi amintite în Codul Bunelor Maniere. Mai exact: să nu cumpărăm niciodată un dar extrem de scump, care ar putea să-l pună în încurcătură pe destinatar stânjenindu-l. E bine să evităm cadourile voluminoase sau produsele cosmetice și de igienă. Ultimele se pot dovedi o alegere neinspirată dacă nu cunoaștem cu exactitate gusturile destinatarului sau dacă persoana care urmează să le primească nu ne este apropiată.

Pentru a alege cadoul potrivit indiferent de eveniment, specialiștii susțin că ar trebui să ne gândim bine ce mesaj dorim să transmitem destinatarului prin intermediul cadoului. De exemplu, poate ne dorim să-i spunem celui mai bun prieten cât de haios este. Sau vrem să-i transmitem colegului de birou cât de mult îi apreciem munca, ori persoanei dragi – cât de mult o iubim. Astfel, ne vom îndrepta căutările spre lucruri prin care putem transmite mesajele date, cum ar fi o cană cu un text vesel, un gift-card la un restaurant din zonă care oferă mese de prânz sau o ședință spa, sugerează WikiHow.

Odată stabilite aceste detalii, experții ne încurajează să ne transformăm în niște mici Sherlock Holmes pentru a afla mai multe despre dorințele sau nevoile destinatarului. Iar ori de câte ori este posibil, să optăm pentru experiențe în defavoarea unor obiecte pur materiale, adaugă Reader’s Digest. Cursuri de bucătărie, un bilet la concert sau la un meci de fotbal se pot dovedi cadouri mult mai memorabile.

Una dintre cele mai mari greșeli pe care tindem să o comitem atunci când alegem cadoul potrivit este alegerea unui dar-clișeu, conform HealthGuidance. Pentru a ieși din impas, Redditgifts oferă o soluție: personalizarea. Atât timp cât adăugăm într-un dar o parte din noi înșine, acesta va fi unic. În plus, îi va demonstra destinatarului cât de mult îl apreciem. Căci, simultan cu cadoul, îi vom dărui celuilalt o parte din timpul nostru. Mai multe idei de cadouri pentru sărbători precum Crăciunul, Paștele etc. care pot fi personalizate, pot fi găsite în colecțiile de cadouri de la giftexperts.

Ce cadou să oferi unui bebeluș/copil

Atunci când alegem cadouri, important este evenimentul, dar mai ales destinatarul. În cazul în care este vorba de un bebeluș sau un copil, cel mai important criteriu de selecție al darului îl constituie vârsta și nivelul de dezvoltare al destinatarului, menționează TheTot. Tot ei oferă și câteva sfaturi menite să ne faciliteze cumpărăturile.

 1. Nu gândi ca un adult, ci ca un copil. Empatizează cu cei mici și descoperă ce le-ar face plăcere cu adevărat.
 2. Atenție la etichete – ele oferă sfaturi prețioase legate de categoria de vârstă pentru care sunt destinate jucăriile.
 3. Nu uita să verifici materialele din care sunt fabricate jucăriile. Unele substanțe se pot dovedi nocive. Printre ele se numără ftalații, policlorura de vinil, bisfenolul sau diverși coloranți.
 4. Alege cadouri cu o durată mai mare de viață, cum ar fi blocurile lego sau o bicicletă prin intermediul cărora cei mici pot să se distreze, dar și să-și dezvolte abilitățile (motrice, cognitive).
 5. Atunci când ai dubii – alege o carte. Ele ocupă foarte puțin spațiu, au un „termen de viață” nelimitat și se dovedesc utile la orice vârstă!

Cei care caută cadouri originale pentru copii și încearcă să evite jucăriile, pot găsi mai multe sugestii în acest sens pe Motherly. Iar cei care sunt în pană de idei în privința cadourilor pentru nou-născuți, se pot inspira de pe FirstCry Parenting.

Ce cadou să oferi unui adolescent

Spre deosebire de bebeluși, adolescenții pot constitui o enigmă și mai mare pentru adulții aflați în căutarea cadoului perfect. Și asta deoarece uneori par a avea o lume proprie în care cei mari nu au acces.

WikiHow sugerează că în asemenea situații cel mai bine ar fi să se țină cont de trei lucruri:

 1. Interesele, hobby-urile sau stilul de viață al adolescentului pot constitui repere importante în momentul alegerii unui cadou.
 2. Deși, de obicei, oferirea banilor este privită drept un dar impersonal care ar trebui evitat, în cazul adolescenților această regulă nu se aplică.
 3. E bine să se evite dăruirea hainelor și să se opteze, mai curând, pentru diverse vouchere. Astfel, adolescentul își poate alege singur un dar pe gustul său și nu-și va simți independența lezată.

Conform publicației britanice Independent, studiile arată că cele mai populare daruri în rândurile adolescenților sunt diverse gadgeturi, legate de muzică sau sport.

5 cadouri potrivite pentru o femeie (iubită, mamă, prietenă, soție, soacră)

Baudelaire afirma că „fericirea o face pe femeie frumoasă și dragostea o face fericită”. Ce mijloc mai simplu și mai accesibil de a face o femeie să se simtă fericită și iubită în același timp decât un cadou?

Fie că e vorba de o prietenă, iubită, soție, mamă sau soacră, The Telegraph susține că ar trebui să se evite cu orice preț produsele cosmetice sau articolele vestimentare în cazul în care nu se cunosc cu certitudine detalii legate de gust și mărime. Cei aflați în căutarea cadoului perfect pentru femei sunt încurajați să afle mai multe informații despre destinatară. Acest lucru se poate face fie prin intermediul discuțiilor, fie analizând, de exemplu, profilul persoanei respective de pe rețelele de socializare.

Dacă e să ținem cont de lista obiectelor menționate de obicei în articole precum Women’s Gift Guide sau Gift Ideas for Women Who Have Everything, e lesne de observat că în rândul celor mai cotate daruri pentru femei sunt accesoriile (cercei, brățări, ochelari de soare, bagaje de călătorie ș.a.) sau produsele spa (lumânări parfumate, halate de baie, lenjerie termică etc).

Iată câteva sugestii de cadouri pe placul femeilor în funcție de locul pe care-l ocupă acestea în viața ta.

 • 5 cadouri potrivite pentru iubită, conform WikiHow:

Un scrapbook personalizat, o cină romantică, un bilet la cinema, o călătorie de weekend/city break, bombe efervescente pentru baie.

 • 5 cadouri potrivite pentru mamă, conform Esquire:

Creme cu colagen, o carte originală de rețete, o pereche de papuci confortabili de casă, un robot de bucătărie care să-i scurteze timpul petrecut la bucătărie, o șampanie fină Rose.

Un pandantiv cu mesaj, un joc de societate (ex: Dixit; Catan; Taboo; Activity), un poster personalizat (cum ar fi „Anatomia inimii unui prieten”), un kit de ceai, sare de baie.

 • 5 cadouri potrivite pentru o soție, conform Cosmopolitan:

O pereche de cercei la modă care să-i pună în valoare personalitatea, o mască pentru dormit, un ceas de lux, un set yoga pentru amatoarele de sport, o spumă de baie pentru relaxare.

O sticlă de vin, un platou de brânzeturi, o plapumă modernă și călduroasă, un album foto, o pijama din lyocell.

Pe lângă aceste cadouri, nu uita să adaugi un buchet de flori. Găsești diverse aranjamente florale la giftexperts. Conform RMRS, studiile au demonstrat că florile stimulează apariția zâmbetului pe fețele destinatarului și stimulează secreția de endorfine.

5 cadouri potrivite pentru un bărbat (iubit, tată, prieten, soț, socru)

Dacă e să dăm crezare articolelor științifice, precum celor publicate de NCBI, atunci femeile se pricep mai bine la alegerea darurilor, deoarece tind să acorde mai multă atenție celor din jur, fiind mai receptive la dorințele și nevoile semenilor. Acest fapt nu le furnizează însă întotdeauna cadoul potrivit la timpul potrivit. Uneori, se poate dovedi o adevărată provocare alegerea unui dar pentru bărbați.

Pentru a ne asigura că alegerea este inspirată, specialiștii susțin că există două cuvinte-cheie după care trebuie să ne ghidăm selecția. Vorbim de: funcționalitate și utilitate, conform Bewooden.

Iată o listă de cadouri potrivite pentru un bărbat, în funcție de cele două criterii, dar și în funcție de relația pe care o avem cu destinatarul!

 • 5 cadouri potrivite pentru un iubit, conform Esquire:

O pereche de căști wireless, un joc video, cuburi granit pentru băuturi, un mouse ergonomic, un multicooker.

 • 5 cadouri potrivite pentru un tată, conform Today:

O pernă cu încălzire (pentru gât și spate), un set de condimente pentru grătar, un smartwatch, produse de îngrijire pentru barbă și/sau mustață, un kit pentru producția berii.

 • 5 cadouri potrivite pentru un prieten bun, conform Prezzybox:

O pereche de șosete haioase, un pahar de bere personalizat, o consolă de buzunar retro, un scărpinător pentru spate, un puzzle atipic.

 • 5 cadouri potrivite pentru un soț iubitor, conform The Knot:

Un decantor deosebit, o cravată stilată, un set de bărbierit pentru călătorii, un ceas din oțel inoxidabil, o băutură exclusivistă.

 • 5 cadouri potrivite pentru un socru, conform Redbook:

O unealtă multifuncțională 11in1, un tag de bagaj, o ramă foto personalizată, butoni de cămașă, o stație rapidă de andocare pentru telefon.

Concluzii

Cadourile sunt un mijloc eficient de a ne materializa emoțiile și sentimentele. Tocmai de aceea, obiceiul de a dărui datează din cele mai vechi timpuri, fiind înscris în ADN-ul nostru.

A alege cadoul perfect presupune, în primul rând, a investi timp și abia apoi – bani. Sunt nenumărate reguli, scrise și nescrise, de care trebuie să ținem cont pe parcursul întregului proces. Ele pot viza tipul de obiecte alese, valoarea lor, compatibilitatea cu viitorul destinatar sau cu evenimentul la care urmează să fie oferite etc.

Datele arată că femeile tind să prefere mai degrabă accesoriile, produsele de îngrijire personală și florile, în timp ce bărbații – tot ceea ce este funcțional și util.

Indiferent de gen, cel mai apreciat dar rămâne a fi cel oferit din inimă. Și asta deoarece „modul în care dăruiești valorează mai mult decât darul însuși”. Iată motivul pentru care experții încurajează personalizarea cadourilor și optarea pentru experiențe, nu doar pentru obiecte materiale.

Un ultim detaliu important: darul nu are nevoie neapărat de un eveniment pentru a fi oferit. Orice zi e potrivită. Deloc întâmplător, unui dar i se mai spune „prezent”, punctându-se astfel, o dată în plus, actualitatea sa.

Resurse despre „Cadouri”

 1. Sursa: https://www.etymonline.com/word/gift
 2. Sursa: https://blog.orangecarton.com/8-interesting-but-real-facts-about-gifts/
 3. Sursa: https://www.forbes.com/sites/christianbarker/2016/12/02/the-top-ten-most-expensive-gifts-of-all-time/#48d1bbf53b07
 4. Sursa: https://bigthink.com/personal-growth/why-its-better-to-give-gifts-than-to-receive-according-to-science?rebelltitem=1#rebelltitem1
 5. Sursa: https://www.wikihow.com/Choose-a-Gift
 6. Sursa: https://www.rd.com/advice/relationships/meaningful-gifts/
 7. Sursa: https://www.healthguidance.org/entry/19029/1/how-to-choose-the-right-gift-for-someone.html
 8. Sursa: https://www.redditgifts.com/blog/view/12-ways-find-perfect-gift-anyone/
 9. Sursa: https://www.thetot.com/baby-and-toddler/how-to-choose-the-perfect-gift-for-your-child/
 10. Sursa: https://www.mother.ly/child/think-outside-the-toy-box-11-creative-gift-ideas-for-children?rebelltitem=6#rebelltitem6
 11. Sursa: https://parenting.firstcry.com/articles/20-exclusive-newborn-baby-gift-ideas/
 12. Sursa: https://www.wikihow.com/Buy-a-Gift-for-Tweens-and-Teens
 13. Sursa: https://www.independent.co.uk/extras/indybest/kids/gifts/best-gifts-for-teenagers-a8035441.html
 14. Sursa: https://www.telegraph.co.uk/beauty/beautiful-skin/how-to-pick-the-right-christmas-presents-for-her/
 15. Sursa: https://www.academy.com/allaccess/content/womens-gift-guide-how-pick-perfect-present
 16. Sursa: https://www.realsimple.com/holidays-entertaining/gifts/for-her/gift-ideas-for-women
 17. Sursa: https://www.wikihow.com/Buy-Your-Girlfriend-the-Perfect-Gift
 18. Sursa: https://www.esquire.com/lifestyle/g2121/mothers-day-gift-guide/
 19. Sursa: https://www.uncommongoods.com/sets/gifts-for-best-friends
 20. Sursa: https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/fashion/g25172552/best-gifts-wife/
 21. Sursa: https://www.womenshealthmag.com/life/g23320283/gifts-for-mother-in-law/
 22. Sursa: https://giftexperts.ro/c/cadouri-corporate-martie/
 23. Sursa: https://www.realmenrealstyle.com/women-like-flowers/
 24. Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3873259/
 25. Sursa: https://www.bewooden.com/blog/christmas/how-to-choose-the-perfect-gift-for-him-A/
 26. Sursa: https://www.esquire.com/lifestyle/g22141607/best-gifts-for-boyfriend-ideas/
 27. Sursa: https://www.today.com/home/8-gift-ideas-dad-who-has-everything-t59261
 28. Sursa: https://www.prezzybox.com/birthday-gifts-for-male-friend.aspx
 29. Sursa: https://www.theknot.com/content/gifts-for-husband
 30. Sursa: https://www.redbookmag.com/life/friends-family/g20115217/best-gifts-for-father-in-law/

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați giftexperts.ro.